понеділок, 20 листопада 2017 р.

21 листопада – День святого Михайла, що обов’язково потрібно зробити в цей Великий день….



Православна церква в понеділок, 21 листопада, відзначає Собор Архістратига Михаїла та інших Небесних Сил безтілесних, який в народі називають просто – Михайлів день, розповідають Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Історія свята


Дата святкування вибрана невипадково. Сам листопад є дев’ятим місяцем, якщо вести відлік від березня, коли в давнину починався новий рік.

Відповідно до християнського богослов’я, існує дев’ять ангельських чинів. А восьмий день місяця – вказівка на майбутній Собор всіх сил небесних, який відбудеться в день Страшного Суду. Церковні служителі називали Страшний Суд “днем восьмим”. Вірування Церкви говорять про те, що Архангел Михаїл був учасником багатьох старозавітних подій.

Архангел Михаїл, згідно з церковними канонами, є головним воїном в битві добра і зла – він переміг сатану. Якщо гримить грім, в народі кажуть, що це Архангел Михаїл веде війну з чортами – де б вони не сховалися, його стріла їх всюди знайде.


Його також називають захисником душ померлих, який переносить їх зі світу живих на небо, оскільки саме він переніс на небо душі Авраама і Богородиці. Озброєний мечем, він охороняє ворота раю. Саме святий Михаїл на Страшному суді закличе трубним гласом мертвих з могил, буде зважувати душі грішників, оцінювати їх добрі і злі вчинки і молитися Господу про їх прощення.

Традиції, обряди, прикмети

На Михайлів день 21 листопада на Русі влаштовували великі гуляння, які іноді тривали до семи днів.

У цей день задобрювати дворового – молодшого брата домового. Вважається, що якщо йому не догодити, то він покине двір, а його місце займе лихо. Для цього необхідно прочитати заговор, принести вечерю в хлів і провести дьогтьову смугу у дворі – кордон для дворового.

Якщо вранці з’явився іній, то зима буде сніжною.

Якщо вранці стелиться туман – чекай відлиги.

Якщо світанок настає раніше – бути холоднечі.

Якщо день видався ясним, то скоро прийдуть міцні тріскучі морози.

Якщо на деревах залишилося мало шишок, а на дубі багато жолудів, то зима буде м’якою і теплою.

Якщо в Михайлів день йде мокрий сніг, то весна буде дощовою.

Якщо почути дзвони в цей день, то прийде біда в будинок.

Про що моляться

Православне свято Архангела Михаїла вважається особливим днем – в цей день всі віруючі моляться про зміцнення сил, про допомогу в фізичному зціленні, позбавленні від скорбот і бід. Люди просять про порятунок і збереження держави.

У народі шанують Архангела Михаїла як захисника всіх православних християн від видимих і невидимих ворогів і злих духів, як помічника в печалі і охоронника сплячої людини.
Загрузка...

Молитва

“О, Великий Господний Архангел Михаил, Архистратиг Небесных Сил и Горних Воинств, защити мой Дух, Душу и Тело в день сегодняшний от силы, направленной извне и противящийся исполнению Божией Воли в Присутствии моем, от силы супротивной во мне самом (самой), Мечом Пылающим Тысячи Солнц из Любви к моей Бессмертной Сущности пронзи все, что не от света, и заключи в места уготованные. Аминь”.


Що можна робити

Кажуть, якщо напередодні дня Архістратига Михаїла постити, ім’я ваше буде написано на Господньому престолі.

Найголовніше в цей день – не відмовляти в допомозі нужденним. Подумати в цей день про те, кому б знадобилася ваша допомога, хто потребує підтримки та добрих слів. Обов’язково зв’яжіться з цією людиною і постарайтеся по можливості допомогти їй.

Сходити до церкви, поставити свічку і відслужити молебень.

Що не можна робити

У селах 21 листопада не прийнято рубати сокирою, різати ножем або ткати, щоб Михаїл не образився.

У народі Архістратига Михаїла вважають захисником тих, хто потребує допомоги. Він же виконує роль суворого судді, який проводить душі на небо, де зважує всі хороші і погані вчинки людини.

Вважається, що в цей день кожній людині воздасться по заслугах. І люди, які згрішили, можуть отримати в цей день покарання згори.


Ось чому в цей день православні намагаються слідувати церковним правилам. Наприклад, ні в якому разі не можна 21 листопада братися за важку роботу. Правда, є й винятки. Наприклад, якщо людина працює не за власним бажанням або важка робота потрібна, щоб зробити добру справу.

На Михайлів день не можна переслідувати корисливу мету, робити щось заради власної вигоди. Наші предки вірили, що Архистратиг Михаїл покарає за таке.
Previous Post
Next Post
Related Posts

0 коммент.:

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.