неділю, 17 грудня 2017 р.

ТЕРМІНОВО: НЕГАЙНО ЗНИЗИТИ ТАРИФИ НА ГАЗ НА 150% ДЛЯ НАСЕЛЕННЯ УКРАЇНИ!




27 квітня 2016 року Кабінетом Міністрів України видана постанова № 315 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 1 жовтня 2015 р. № 758».

21 лютого 2017 року Кабінетом Міністрів України видана наступна постанова № 90 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 1 жовтня 2015 р. № 758».


Відповідно до зазначених постанов встановлена гранична роздрібна ціна на природний газ для побутових споживачів у розмірі 6,879 гривні за 1 куб. метр».

У зв’язку з тим, що я є побутовим споживачем природного газу, який на підставі укладеного договору постачання отримує природний газ, ці постанови Уряду порушують мої права.
Вважаю, що встановлення такої роздрібної ціни на природний газ є незаконним, виходячи з наступного.

1) Постанова № 315 від 27 квітня 2016 року та постанова № 90 від 21 лютого 2017 року за своїм змістом є регуляторним актом, отже на них поширюються положення Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» стосовно порядку прийняття регуляторних актів, оприлюднення їх проектів, проведення обговорення, внесення зауважень до проекту тощо.
В порушення наведених вимог Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», Уряд проекти зазначених постанов не оприлюднював, чим перешкодив мені, як громадянину України реалізувати свої конституційні права, зокрема шляхом направлення своїх зауважень до проекту.

2) Визначаючи порядок розрахунку регульованої оптової ціни за формулою, що містить в собі такі складові, як:
— ціна імпортованого природного газу на німецькому газовому хабі (NCG);
— крос-курс євро до долара США;
— вартість транспортування природного газу від віртуальної торгової точки до західного кордону України (вартість «виходу» з газотранспортної системи Словаччини),
Урядом допущено порушень Закону України «Про ціни та ціноутворення».
Частина 2 статті 12 Закону України «Про ціни та ціноутворення» встановлює, що державні регульовані ціни повинні бути економічно обґрунтованими (забезпечувати відповідність ціни на товар витратам на його виробництво, продаж (реалізацію) та прибуток від його продажу (реалізації).

Жоден суб’єкт ринку природного газу для потреб населення, в тому числі ПАТ «НАК «Нафтогаз України», природний газ для потреб населення на німецькому газовому хабі (NCG) не закуповує, природний газ від віртуальної торгової точки до західного кордону України не транспортує.
— Крім того, агентство «Platts European Gas Daily» по німецькому газовому хабу (NCG) оприлюднює декілька цін на природний газ в залежності від умов купівлі-продажу (різні газові продукти):
— ціна природного газу з строком передачі «з сьогодні на завтра»;
— ціна природного газу на наступний місяць;
— ціна природного газу на квартал;
— ціна природного газу на літо;
— ціна природного газу на календарний рік.
Постановами Кабінету Міністрів України конкретну ціну на газовому хабі (NCG) та за який саме газовий продукт така ціна встановлена не визначаються, що свідчить про необґрунтованість та незаконність постанов Уряду.
Загрузка...


3) Надаючи оцінку діям Уряду при виданні постанов слід зазначити, що основою діяльності Кабінету Міністрів України є Конституція України.
Відповідно до статті 113 Конституції України – Кабінет Міністрів України є вищим органом у системі органів виконавчої влади. Кабінет Міністрів України у своїй діяльності керується Конституцією та законами України, а також указами Президента України та постановами Верховної Ради України, прийнятими відповідно до Конституції та законів України.
Як суб’єкт ринку природного газу (побутовий споживач), я обґрунтовано розраховував на те, що Кабінет Міністрів України при виданні постанов буде дотримуватися не тільки Конституції України, а і Законів України, приписів частини 3 статті 2 Закону України «Про ринок природного газу», зокрема тієї вимоги, що рішення (заходи) суб’єктів владних повноважень, прийняті на виконання норм цього Закону, мають відповідати принципам пропорційності, прозорості та недискримінації.
Аналіз зазначених положень постанов Кабінету Міністрів України дає підстави визначити, що Кабінет Міністрів України при видані цих постанов не дотримався загальних принципів функціонування ринку природного газу, порушив вимоги Конституції та Законів України, що призвело до прийняття непропорційних, непрозорих та дискримінаційних рішень.
Враховуючи ту обставину, що постанови Кабінету Міністрів України, видані всупереч Конституції України і законам України, не відповідають цим правовим актам вищої юридичної сили, видані з перевищенням наданих повноважень,
ВИМАГАЮ

Скасувати постанову № 315 від 27 квітня 2016 року та постанову № 90 від 21 лютого 2017 року Кабінету Міністрів України.
Внести до постанови №758 від 01.10.2015 року Кабінету Міністрів України наступні зміни:
до пункту 5. ПАТ «Укргазвидобування» зобов’язане щомісяця здійснювати продаж природного газу власного видобутку постачальникам природного газу для забезпечення потреб побутових споживачів за цінами, на умовах та у порядку, що визначаються пунктом 6 цього Положення.
до пункту 6. Постачальники природного газу для забезпечення потреб побутових споживачів придбавають природний газ відповідно до пункту 5 цього Положення за ціною, визначеною на рівні 1590 гривень за 1000 куб. метрів (без урахування податку на додану вартість) до моменту введення в дію Законів України «Про кліринг на газовій товарній біржі» та «Про газову товарну біржу».
до пункту 9. Постачальник природного газу, що уклав договір постачання природного газу з побутовим споживачем та є постачальником такого споживача, користується всіма правами та обов’язками постачальників, визначеними у додатку № 1 до цього Положення.
до пункту 13. Встановити граничні роздрібні ціни на природний газ для побутових споживачів, диференційовані залежно від виду та обсягів використання природного газу, а саме:
1) для приготування їжі та/або підігріву води — 7,188 гривні за 1 куб. метр;
2) для індивідуального опалення або комплексно (індивідуальне опалення, приготування їжі та/або підігрів води):
за обсяг, використаний до 1200 куб. метрів природного газу (включно) в опалювальний сезон — 3,6 гривні за 1 куб. метр;
за обсяг, використаний понад 1200 куб. метрів природного газу в опалювальний сезон — 7,188 гривні за 1 куб. метр.

Джерело
Загрузка...
Previous Post
Next Post
Related Posts

0 коммент.:

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.