Всі ви знаєте про дивовижні властивості часнику — і виділяються їм фітонциди вбивають віруси і мікроби так, як не може ні один із вироблених антибіотиків; він і покращує кровообіг, він і підвищує імунітет, він і омолоджує і продовжує життя (в т. ч. статеве).
Але, ви не підозрюєте, що той, красиво упакований, привезений з Китаю часник, який ви купуєте в супермаркетах, з-за тривалого і неправильного зберігання начисто позбавлений всіх його чудових властивостей. Залишилися лише смак і запах.
Зміцнити своє здоров’я, запобігти грип та інші нехороші захворювання, ви зможете, вживаючи тільки вітчизняний часник, який у нас вирощується. Це не реклама, а інформація, яку прошу прийняти до відома.
Останні роки більшість супермаркетів продають часник, привезений з Китаю. Вражає якість продаваних головок – вони всі, як одна, надзвичайно чисті, міцні, соковиті, без найменших ознак механічних пошкоджень і гнилі.
Дивлячись на таку якісну сільськогосподарську продукцію, у голову мимоволі приходить думка: «Ось вміють же виробники вирощувати такий урожай, і до того ж зберігати його в настільки привабливому вигляді!»
Чи То справа часник вітчизняний. Через відсутність належних умов зберігання навіть відмінний урожай якісних головок досить непривабливо виглядає, через кілька місяців після збору. Найчастіше озимі сорти, зібрані в липні, вже до середини листопада втрачають товарний вигляд, частково проростаючи, частково усихая, частково загниваючи. Така ж історія і з ярими сортами часнику. Вже до початку весни більша частина врожаю зіпсована.
Виявляється, для збереження товарного вигляду головок, потрібні спеціальні холодильні установки, призначені для тривалого заощадження часнику. Його краще всього зберігати при мінусовій температурі (близько -5°С), визначеному рівні вологості (близько 70%) і хорошої вентиляції. Завдяки присутності в складі часнику великої кількості ефірних масел і летких сполук, зубчики не замерзають при такій температурі.
Небезпечні сполуки в часнику китайського виробництва
Не секрет, що Китай давно і міцно завоював позицію світового лідера по вирощуванню гострої культури на своїх плантаціях. Близько 80% часнику, культивованого в усьому світі, припадає на частку китайської, а це більше 12 млн. т. в рік.
Але не всім відомо, що часник з Китаю має в складі дуже небезпечні для здоров’я компоненти. Дослідження незалежних хімічних лабораторій не раз підтверджували цю істину. Найчастіше в часнику, привезеному з Піднебесної, міститься завищена концентрація важких металів та інших небезпечних для здоров’я організму токсичних сполук.
Дуже часто часник на наш ринок поставляють з тих провінцій Китаю, де у свій час на полях застосовували небезпечний інсектицидний засіб ДДТ або дуст, заборонений у багатьох країнах. А найнеприємніше, що для поліпшення товарного виду, збільшення термінів зберігання та зниження втрат при транспортуванні, перед відправкою в далекі країни часник вимочують у розчині хлору! Ось чому цибулини так привабливо виглядають на полицях наших супермаркетів.
Користь вітчизняного часнику
Згідно зі статистичними даними, лише близько третини всього споживаного часнику припадає на частку вирощеного в рідній вітчизні, а 70% – це часник імпортного походження. Також слід зазначити, що до 90% вітчизняного часнику вирощує на присадибних ділянках та городах населення, і лише 10% – фермерські господарства.
Купуючи часник в маркеті, ви не можете на 100% бути впевненими в тому, звідки його привезли і якими хімічними засобами користувалися в процесі його культивації, а також обробляли його перед відправкою чи ні. Ось чому фахівці рекомендують купувати виключно вітчизняний часник. І нехай головки, що продаються на ринку бабусями, не виглядають дивовижно свіжими, недостатньо міцні, а іноді і злегка засохли, але зате вони безпечні.
До речі, дослідження підтверджують, що вітчизняний часник більш гострий на смак і має у складі високий відсоток сухих речовин. Його різкість і «пекучесть» безпосередньо визначається вмістом в грунті хімічного елемента сірки, якого в наших землях міститься цілком достатньо.
Так що, якщо ви дбаєте про власне здоров’я, то краще утриматися від придбання імпортного часнику, замінивши його на «рідний».
Джерело
0 коммент.:
Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.