субота, 4 березня 2017 р.

Чи можна прожити на одній картоплі?




Про користь збалансованого та різноманітного харчування нам, звісно, добре відомо. Але якби нам довелося певний час вживати лише один продукт, на якій їжі ми би протрималися найдовше?


Вислів "не хлібом єдиним" має цілком буквальне значення, зокрема й тому, що вже за місяць харчування лише хлібнимим виробами у вас розів'ється цинга.


Найкращий раціон враховує всі потрібні організму поживні речовини та мінерали - від вітаміну С до заліза і лінолевої кислоти. Навіть дієти, які вимагають уникання певних продуктів, як правило, досить різноманітні аби забезпечити організм людини всім необхідним.

Але спробуємо уявити собі малоймовірну ситуацію, що певний час вам доведеться виживати лише на одному продукті харчування? Чи є одні харчі більш поживними і багатими на корисні елементи, ніж інші? На чому можна було би протриматися довше: на картоплі чи бананах, або, мабуть, авокадо?

Одразу треба відкинути м'ясо та багато фруктів і овочів. М'ясо не містить клітковини, а також ключових вітамінів та поживних речовин. У фруктах та овочах вітамінів достатньо, але вони не можуть забезпечити необхідної кількості жирів та білків, навіть якщо поїдати їх тонами.

Насправді, щоби вижити організму потрібно не так і багато, але брак певних поживних речовин відіб'ється на здоров'ї не найкращим чином.
Полярний дослідник Вільялмур Стефанссон писав про недугу, від якої потерпало населення Північної Канади. У людей, які харчувалися тільки пісним м'ясом, наприклад, кролятиною, вже за тиждень такої дієти розвивалася так звана "кроляча хвороба", яка виявлялася в розладах травлення, головному болі, стомлюваності та загальному відчутті дискомфорту.

Щоби не вмерти від недоїдання, таким хворим була потрібна деяка кількість жирів, писав дослідник.

Від "кролячої хвороби", вочевидь, загинув американський мандрівник Крістофер Маккендлесс, який вирушив у безлюдну частину Аляски майже без їжі й спорядження. Так припускає автор історії про нього Джон Кракауер у свої книжці "Тепер я йду у дику далечінь" (Into the Wild). (У 2007 році Шон Пенн зняв про нього фільм з однойменною назвою. - Ред.)

Вчені вважають, що якщо організм отримуватиме калорії тільки з білків, а не жирів та вуглеводів, печінка згодом втратить здатність переробляти білок.

Отже, м'ясо та овочі виявляються не найкращим варіантом для екстремальної "моно-дієти", окрім, як не дивно, картоплі, зазначає дієтолог Дженні Джексон з Каледонського університету Глазго. Минулого року вона писала про австралійця Ендрю Тейлора, який цілий рік харчувався однією картоплею. Завдяки експерименту, який привернув значну увагу, Тейлор намагався схуднути і виробити корисні звички.

Справа в тому, що для крохмалистого продукту картопля містить незвично велику кількість білка із широким спектром амінокислот, пояснює Джексон. Утім, навіть якщо з'їдати 3 кг картоплі щодня, вона забезпечуватиме лише дві третини від рекомендованої кількості корисних речовин для такого чоловіка як Тейлор.

Картопля також не має потрібної кількості жирів, і хоча Тейлор споживав солодку картоплю, багату вітамінами А і Е, залізом і кальцієм, у такому раціоні відчувається дефіцит вітамінів групи В, цинку та інших мінералів, як зазначає Джексон.


Утім, рік на картопляній дієті він все ж таки протримався, практично не зашкодивши своєму організму. А от зайвих кілограмів скинув багато.

Як стверджує колишній журналіст Сесіль Адамс, дієта з молока і картоплі може забезпечити майже всіма необхідними організму речовинами за винятком хіба що мінералів, але вони у достатній кількості містяться у вівсяних пластівцях.

Почувши це, Джексон сміється. "Це раціон шотландців вже майже сто років. Саме це ми й їмо - картоплю, молоко і вівсяні пластівці, а ще трохи капусти".

Проте, окрім питання поживності, існує дещо інше, що ускладнює харчування лише одним продуктом. В нашому організмі існує спеціальний механізм для уникнення саме такої ситуації, оскільки в кінцевому рахунку вона неодмінно призводить до виснаження.

Це явище має назву "сенсорно-специфічна ситість", тобто чим більше ви їсте один продукт, тим менше організм здатний його перетравити. "Я називаю це "ефектом пудингу", - зазначає Джексон. - Це коли так наїлися за обідом, що вже шматок не лізе в горло, а раптом хтось приносить пудинг, і виявляється, що трошки скуштувати його все ж таки в силах.

Отже, якщо день у день їсти лише одне й те саме, згодом вам стане важко проковтнути навіть шматочок цього продукту, не кажучи вже про достатню кількість, щоб насититися. Тільки уявіть - три кілограми авокадо щодня!
Ще на початку XX століття дослідники намагалися з'ясувати, як відіб'ється на здоров'ї щурів брак певних поживних речовин або вітамінів. Вчені хотіли дізнатись, як швидко тварини помруть без певного продукту харчування. До речі, саме завдяки цим експериментам, людство дізналось про вітаміни.

Проте, очевидно, що в таких експериментах важко дослідити довгострокову користь різноманітної дієти. Ну й люди, звичайно ж, не щури.

Дані досліджень свідчать, що чим більше різних видів овочів ви вживаєте в їжу, тим краще. Хоча причини цього не зовсім зрозумілі.

Можливо, раціон, в якому бракує зелених овочів, згодом може збільшити ризик раку. "Ми не знаємо напевне, які наслідки має споживання певних продуктів, - каже дієтолог Джексон. - Отже, коли ви складаєте свій раціон з головних поживних речовин, ви можете упускати щось важливе, про що навіть й не знаєте".

Отже, зведення щоденного раціону до лише одного інгредієнту могло би заощадити час і сили, але було би швидким способом захворіти або, принаймні, занудьгувати.
Previous Post
Next Post
Related Posts

0 коммент.:

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.